SViR Studiereis 2024 naar Dublin!

Reisverslag SViR-reis 2024 naar Dublin 

Door Pieter Geleijns

 

Allereerst gaat onze dank uit naar het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) voor het mede mogelijk maken van deze studiereis.

Ons avontuur begon op maandag 29 april. Na een korte vlucht vanaf Amsterdam hebben we de bus genomen naar het centrum van de stad, waar ons hostel dichtbij in de buurt zat. Hier hebben we even onze tassen kunnen droppen, want we gingen al vrij snel door naar het eerste onderdeel van het programma: een fietstocht door de stad met een gids. Onze groep werd in tweeën verdeeld, ieder deel met een eigen gids. De gids leidde ons langs alle hoogtepunten van de stad en gaf uitleg gedurende een 2,5 uur durende fietstocht. Na deze fysieke activiteit was een welverdiende Guinness dan ook op zijn plaats. We bewogen ons richting de Guinness Storehouse, waar we alles hebben geleerd over hoe Guinness gemaakt wordt, de geschiedenis van het bedrijf en natuurlijk hoe het smaakt. Ons bezoekje aan de Storehouse eindigde helemaal bovenin, waar men genoot van een prachtig uitzicht over de stad. In de avond had iedereen ‘vrije tijd’ die besteed kon worden naar ieders wens. De eerste dag was meteen een enorm succes.

Na ’s morgens vroeg een Iers ontbijtje achter de kiezen te hebben, begaven we ons op dinsdag richting een gebouw van de Trinity Universiteit. Hier kregen we een college over hoe de Ieren het auteursrecht hebben uitgevonden, met een focus op (de geschiedenis van) The Book of Kells. Het college werd verzorgd door Professor Eoin O’Dell, die ook colleges verzorgt voor de studenten van de Ierse IP/IT master. Trinity University biedt namelijk een soortgelijke master aan; mede hierom was deze activiteit uitermate geschikt. Na het college hebben wij koffiegedronken met de Professor, medewerkers van de universiteit en enkele Ierse studenten die – ondanks dat zij midden in een tentamenperiode zaten – toch een kijkje kwamen nemen bij hun Amsterdamse collega-studenten. Het was een enorm gezellige en leerzame ochtend. Na dit college zouden we meteen doorgaan met ons bezoekje aan de Universiteit in de vorm van de Book of Kells Experience & Campus Tour. Helaas werd onze planning ruw verstoord door een protest van Ierse masterstudenten: wegens de recente verhoging van de kosten voor het volgen van een master aan Trinity University, blokkeerde een groep studenten de ingang van het gebouw waar de Book of Kells en de Old Library zich bevonden. Om deze reden hebben wij ons bezoekje noodgedwongen een dag moeten uitstellen en een switch moeten maken in het programma. Het bezoekje werd vervangen door een vrije middag.

In de avond stond er iets geweldigs op het programma: deliterary pub crawl’. We verzamelden in een klassieke Ierse pub, waar we werden opgewacht door twee acteurs die hun vak verstonden. Na een hilarische opening gingen we op pad met één van de twee heren, die ons meenam naar verschillende pubs en onderweg van alles vertelde over de gebouwen, de stad, de geschiedenis van de stad en over Ierse schrijvers. Aan het einde van de tour testte hij of we wel hadden opgelet, in de vorm van een quiz. Voorzitter van de SViR Noah ging er met de felbegeerde hoofdprijs vandoor: het literary pub crawl t-shirt.

Op woensdagochtend liepen we vanaf het hostel naar Connoly station, waar we het treintje (of: ‘dart’) pakten naar het oorspronkelijke vissersdorp Howth. Howth ligt in County Dublin en staat bekend om haar prachtige kliffen. Hier hebben we een ca. 2 uur durende hike gedaanlangs de kliffen met prachtig uitzicht, waarna we ons in het haventje gezamenlijk hebben verlekkerd aan een portie fish and chips. Na de lunch hebben we het treintje teruggenomen richting de stad, waar de Book of Kells Experience & Campus Tour op ons te wachten stond; deze was immers verplaatst. Een gids leidde ons over de campus van Trinity University en leerde ons van alles over de universiteit. Hierna was het tijd om een kijkje te nemen in de legendarische Old Library (of: Trinity College Library) van de universiteit. Een indrukwekkende en imposante ruimte is de grootste bibliotheek van Ierland dan ook zeker. De collectie bestaat uit meer dan 4,5 miljoen werken. Ook het beroemde Book of Kells maakte indruk. Na deze tour begaven we ons naar een restaurant waar we gezamenlijk hebben gegeten bij wijze van een ‘slotdiner’.

Op donderdag, onze laatste dag in Dublin, hadden we nog een inhoudelijke activiteit op de planning staan: een bezoekje aan de Ierse privacy toezichthouder (of: Data ProtectionCommission, DPC). Hier werden we ontvangen door oud-profvoetballer Graham Doyle, die de functie bekleed van Head of Corporate Affairs, Media and Communications bij de DPC.Hij vertelde ons meer over de DPC, hoe zij te werk gaan en hij stond vooral ook erg open voor vragen vanuit onze groep. Het was een enorm interactieve sessie en een mooie inhoudelijke afsluiter van de studiereis. Hierna keerden we terug naar het hostel, waar we onze spullen pakten en meteen doorgingen naar de bushalte om naar het vliegveld te gaan.

Het was een fantastische reis, en we komen zeker een keer terug. Sláinte!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie