Netneutraliteit: een vloek of een zegen?

Stel, je moet eigenlijk heel hard studeren voor de aankomende tentamens, maar in plaats daarvan besluit je dat het toch een beter idee is om de hele middag studie-ontwijkend-gedrag te vertonen en het nieuwe seizoen van die ene serie te binge-watchen. Maar wat nou als Netflix ineens veel langzamer laadt? Dit zou tegen netneutraliteit ingaan, het idee dat al het internetverkeer vrij en gelijk beschikbaar is voor iedereen. Internet Service Providers (hierna: providers) zoals Ziggo en KPN mogen bepaalde diensten geen voorrang geven, vertragen of toegang tot websites blokkeren.[1] Toch zou dit scenario zomaar eens werkelijkheid kunnen worden in de Verenigde Staten, met dank aan weer een pareltje uit de ideeënkoker van president Trump en zijn administration. Wat houdt dit precies in en heeft dit ook gevolgen voor ons in Europa?

Trump heeft het, net als de door hem aangestelde nieuwe voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), klaarblijkelijk niet zo op met de regels die in 2015 onder president Obama zijn opgesteld om netneutraliteit te beschermen. Dit blijkt uit het feit dat er op 14 december 2017  is gestemd om deze regels te schrappen, en er dus een streep is gezet door netneutraliteit. Dit is vanuit een idealistisch oogpunt een hele slechte zaak, omdat netneutraliteit ervoor zorgt dat diensten op het internet juist voor iedereen in gelijke mate toegankelijk zijn.

Een voorbeeld: KPN mag de toegang tot Videoland niet beperken om zo Netflix een voordeel te geven.[2] Voorstanders van netneutraliteit vinden dit dermate essentieel, dat netneutraliteit ook wel het fundament van het internet wordt genoemd. Maar wat is dan precies de reden dat de FCC juist van de regels omtrent netneutraliteit  af wilde en is het eigenlijk wel zo essentieel als wij allemaal denken?

Ten eerste zorgt het besluit om netneutraliteit af te schaffen ervoor dat een belangrijke verkiezingsbelofte van Trump deels wordt ingelost: het terugdringen van onnodige en bezwarende regelingen.[3] Ajit Pai, de voorzitter van de FCC, heeft aangegeven dat de afschaffing van de regels veel voordelen zal opleveren, zo zal bijvoorbeeld de innovatie beter gestimuleerd kunnen worden.[4] Ook zullen providers hun netwerken beter kunnen uitbreiden, wat goed is voor de concurrentie, zeker in dunbevolkte gebieden waar de keuze vaak maar uit één provider bestaat.[5] Nog een ander argument wat tegenstanders van netneutraliteit aanvoeren is dat voor 2015, toen deze regels werden vastgelegd, het internet ook prima werkte en dat deze regels dus eigenlijk totaal overbodig zijn.

Desalniettemin geeft de uitkomst van het besluit van de FCC enorm veel macht aan de grote providers in de VS, zoals Verizon en Comcast, en zal het waarschijnlijk vooral nadelig uit gaan pakken voor kleinere bedrijven en consumenten. Diensten zullen moeten gaan onderhandelen met providers of ze überhaupt bereikbaar zullen blijven voor de consument en voor welke prijs. Het gevaar bestaat dat als diensten extra moeten betalen, dit doorberekend zal worden aan de consument.[6] Ook zullen providers consumenten waarschijnlijk pakketten van diensten aanbieden, waarvoor ook extra betaald moet worden.[7]

Nu zou je kunnen denken: wat daar in de VS gebeurt is een ‘ver-van-mijn-bed-show’, daar doen ze wel meer gekke dingen. Toch moeten we wel degelijk waakzaam zijn bij het zien van dergelijke ontwikkelingen. In Europa is het nu zo dat netneutraliteit beschermd wordt door regelgeving, maar als in de VS blijkt dat het afschaffen van de regels omtrent netneutraliteit veel voordelen heeft voor providers en grote bedrijven, zullen ze ook in de EU kunnen gaan lobbyen.[8] Het is te hopen dat dit in de toekomst niet gaat gebeuren, zodat we met zijn allen onbezorgd en zonder extra kosten of lagere snelheden kunnen blijven Netflixen.

Geschreven door: Stanny van der Louw

Bronnen:
[1] https://www.volkskrant.nl/media/amerikaanse-fcc -haalt-een-streep-door-netneutraliteit-wat-betekent-dat~a4545708/
[2] Idem
[3] https://www.ft.com/content/d8dbef08-cee1-11e7-b781-794ce08b24dc
[4] https://www.nytimes.com/2017/12/14/technology/net-neutrality-repeal-vote.html
[5] https://www.techrepublic.com/article/trumps-fcc-kills-net-neutrality-opening-internet-fast-lanes-to-isps/
[6] https://nos.nl/artikel/2207614-in-de-vs-bepalen-providers-straks-wat-er-gebeurt-op-internet.html
[7] idem
[8]https://www.volkskrant.nl/media/amerikaanse-fcc-haalt-een-streep-door-netneutraliteit-wat-betekent-dat~a4545708/ en https://nos.nl/artikel/2207614-in-de-vs-bepalen-providers-straks-wat-er-gebeurt-op-internet.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord