De illusie: privacy op het internet

Facebook Privacy
© credit: corbis images

De onlangs ingetreden privacy voorwaarden van Facebook; reden tot paniek? Met de nieuwe voorwaarden eigent Facebook zichzelf alles toe wat jij en ik delen. Zij kijkt continu mee waar we zijn, met wie we zijn, wat we online doen en met wie we communiceren. Het gaat veel verder dan Facebook zelf, we worden ook offline gevolgd en via andere diensten zoals Whatsapp en Instagram. Hier komt bovenop dat Facebook ook nog eens alles mag doen met de informatie die ze verzamelen. Het is alsof je in Big Brother terecht bent gekomen, zonder dat je hier notie van hebt en zonder dat je weet wie er meekijkt.

De vraag is dan ook of wij er iets tegen kunnen doen. Het simpele antwoord is, nee. Althans, niet als we gebruik willen blijven maken van de site. Facebook stelt de gebruikers voor de ‘keuze’: Facebook blijven gebruiken en instemmen met de voorwaarden of niet akkoord gaan en je profiel verwijderen. Van keuzevrijheid is hier geen sprake. Maar hoe erg vinden wij dat? Wij doen het toch zelf; foto’s en video’s plaatsen, pagina’s liken en met elkaar communiceren.

Ons buurland, België, heeft afgelopen week haar onderzoek naar de privacy voorwaarden van Facebook naar buiten gebracht. Dit onderzoek is alles behalve positief voor het sociale netwerkplatform. Het onderzoek, uitgevoerd door KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel, toont dat Facebook gebruikers een ‘illusie van controle’ krijgen over hun gegevens.[1] Hoewel gebruikers zelf kunnen bepalen welke informatie door vrienden of vrienden van vrienden kunnen worden gezien, kan Facebook deze informatie gebruiken en delen met derden. Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens is ook bezig met een onderzoek naar de nieuwe voorwaarden. De vraag is of Facebook, net zoals haar voorganger Google, zal moeten kampen met een miljoenen dwangsom.[2]

We kunnen wel stellen dat privacy op internet een illusie is. Bijna iedereen gebruikt Google als zoekmachine, en Facebook om mee te communiceren. Dit zijn de echte grote jongens op het internet. Kleine bedrijven zoals Instagram en Whatsapp zijn opgeslokt door hen. Zelf stellen zij dat dit alles dient om het gebruikersgemak van gebruikers te vergroten. En dat is ook wat zij doet. De sites werken makkelijk, verschillende diensten zijn aan elkaar gekoppeld wat een hoop tijd scheelt. Realiteit is wel dat we op het internet leven als onwetende wezens. Wat privé zou moeten betekenen, blijkt in het echt ‘publiekelijk’ te zijn. Dit zou volgens velen niet erg zijn, omdat iedereen niks te verbergen zou hebben. Hoewel ik denk dat dit niet zo is, zou het een stuk minder erg zijn als men zou weten wat er met de informatie gebeurt. In het geval van Facebook weten gebruikers niet wat er gebeurt en wie er allemaal meekijken. Dat maakt het ernstig.

Hoe kunnen we ons sociale leven in eigen handen nemen? Er zijn genoeg commerciële alternatieven, al zal je bij deze diensten op gelijksoortige problemen stuiten. Je zal het daarom moeten zoeken in alternatieven met een open source code. Naast de waarborg van onze privacy, garanderen zij ook veiligheid en eigendom van jouw gegevens door middel van encryptie. Diaspora is een van deze alternatieven. Dit is een open en gratis softwareplatform.[3] Het idee erachter is, dat het onjuist is om de communicatie met vrienden via een centrale partij te laten lopen (zoals Facebook). Je zou zelf moeten kunnen bepalen wat er op het platform gebeurt. Diaspora kent dan ook geen centrale partij. Het platform bestaat uit ‘pods’ (servers), waar mensen zich bij kunnen aansluiten. Iedere pod heeft eigen regels. Een ander alternatief is Redmatrix.me, welke net als Diaspora ook geen gebruik maakt van een centrale server.[4] Het is echter meer dan een sociaal netwerk. Je kunt er websites op aanmaken of bestanden op bewaren. Het is goed dat er alternatieven zijn die gebruikers centraal stellen waarbij zij zelf kunnen bepalen wat er op het platform gebeurt. Het kent helaas ook nadelen. Zo was Diaspora in opspraak omdat strijders van de IS op het platform propaganda bedreven.[5] Dit is een onoverkoombaar probleem, omdat er geen aansprakelijke partij is aan te wijzen en er slechts beheerders zijn. In het geval van Facebook is er daarentegen duidelijk een verantwoordelijke.

Privacy op het internet is echt een dingetje geworden. Platforms zoals Facebook zijn heel handig om ‘up to date’ te blijven en te communiceren, maar privacy wordt hiermee niet gegarandeerd. Als je privacy hoog in het vaandel hebt, is je account verwijderen de enige optie. Privacy vriendelijke alternatieven zijn in ontwikkeling, maar de vraag is of mensen zullen overstappen. Om eerlijk te zijn ben ik geschrokken van wat Facebook doet, maar het is en blijft een makkelijke site. Al mijn vrienden zijn eraan gekoppeld, dus het zou me afzonderen als ik mijn account verwijder en overstap. Is dan mijn enige keuze acceptatie?

© geschreven door Charelle Kronenburg; redacteur Inform@il.

 

[1] http://www.law.kuleuven.be/icri/en/news/item/facebooks-revised-policies-and-terms-v1-2.pdf

[2] https://cbpweb.nl/nl/nieuws/cbp-legt-google-sanctie-op-voor-privacyschendende-voorwaarden

[3] https://joindiaspora.com

[4] https://redmatrix.me

[5] http://www.theguardian.com/technology/2014/aug/21/islamic-state-isis-social-media-diaspora-twitter-clampdown

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord